Alcibiades Being Taught by Socrates (1776) by François-André Vincent (Musée Fabre) За братския

...
Alcibiades Being Taught by Socrates (1776) by François-André Vincent (Musée Fabre) За братския
Коментари Харесай

Братски е повелил Бог да живеем с хората ♥ Учителят СОКРАТ

Alcibiades Being Taught by Socrates (1776) by François-André Vincent (Musée Fabre)

За братския живот

Научил един път Сократ, че един богат търговец се скарал със своя роден брат. Срещнал Сократ този търговец и почнал да му приказва:

– Чудя ти се – споделил той. – Ти си човек интелигентен, собственик, стараеш се да забогатееш, наемаш шефове, търсиш съдружници, а си се скарал с брат си. Нима е неприятно да живееш с брат си в единодушие?

– Да живееш с брат си е хубаво – дал отговор търговецът – единствено че с какъв брат? Моят брат към другите е добър, а аз от него нищо хубаво не съм видял.

– Може би ти самият към него неприятно се отнасяш? – попитал Сократ.

– Аз съм вежлив с тези, които са учтиви към мен и върша положително на тези, които са положителни към мен. А да съм добър към този, който с думи и каузи се пробва да ми аргументи неприятности, аз не мога и не желая – наскърбен дал отговор търговецът.

– Кажи ми, – споделил Сократ – по какъв начин би постъпил ти, в случай че искаш с някого да се сприятелиш?

– Как бих постъпил ли? – споделил търговецът. – Както всички постъпват. Бих му правил услуги, бих го канил вкъщи, бих го угощавал, бих му помагал във всяка работа, пари бих му давал, в случай че са му нужни.

– Ами прави това същото и за брат си и ще видиш, че той ще промени отношението си към теб.

– Аз пръв да му се поклоня, а той, знам ли, може и да ми се подиграе. Само пред хората да се позоря.

– Да постъпваш добре в никакъв случай не е срамно – споделил Сократ – и положителните хора няма да ти се подиграват. А в случай че брат ти и тогава не изиска да живее с теб по приятелски, ти ще знаеш, че си направил всичко, което би трябвало, а за останалото брат ти ще си е отговорен самичък. Но няма да стане по този начин – споделил Сократ. – Ти единствено направи това, което ти споделих. Аз знам по какъв начин брат ти умее да живее заедно с хората. Ще започнете нов приятелски живот и ще бъдете щастливи, тъй като ще живеете както Бог повелява.

– Двама братя – споделил Сократ – са все едно две очи, две ръце, два крайници у индивида. Ръцете са предопределени от Бога да си оказват помощ една на друга, както брат на брата. Какво би станало, в случай че едната ръка стартира да пречи на другата? Но ти знаеш, че ръцете не си пречат, а си оказват помощ. Нали по тази причина са ръце – да си оказват помощ една на друга. А брат от брата си има още по-голяма изгода, в сравнение с едната ръка от другата, едното око от другото, единия крайник от другия. Ръцете и краката могат да си оказват помощ едни на други единствено когато са близо, не повече от критерий, а братът оказва помощ на брат си, в случай че ще да са в двата края на света. Двете очи мога да гледат единствено в една посока, а братът е потребен на брат си там, където единият със личните си очи не може да види. Братски е повелил Бог да живеем с хората и който с родния си брат не живее по приятелски, той не извършва Божия закон.

Из: „ Гръцкият преподавател Сократ “, Лев Толстой, превод Ангел Йосифов Иванов, Изд. Gaiana book&art studio
Картина: Alcibiades Being Taught by Socrates (1776) by François-André Vincent (Musée Fabre), en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР